Pracovná cesta v Slovinsku (Lendava a Maribor)

Piatok, 20 apríl 2018

V dňoch 17. až 19. apríla 2018 sa členovia Regionálneho združenia zúčastnili pracovnej cesty v Slovinsku, v meste Lendava a Maribor. Cieľom pracovnej cesty bolo výmena skúsenosti z oblasti samosprávy, príklady dobrej praxe, rozvoj cestovného ruchu a súčasná krajinná tvorba.

V rámci programu sa okrem iného uskutočnilo pracovné stretnutie na mestskej radnici Lendava s Ferencom Horvátom, viceprimátorom mesta. Zaujímavosťou bolo, že v mestské zastupiteľstvo tvoria aj občania rómskej a maďarskej menšiny. Veľkým úspechom je diaľkové vykurovanie s geotermálnou energiou v meste Lendava, pretože predstavuje lacný a ekologický spôsob vykurovania.

V meste Maribor starostov privítal Andrej Fištravec, primátor mesta, kde hrdo predstavil najstarší vinič na svete, ktorý je zachytený na historickom dome z roku 1657. Kmeň má priemer 25 cm, vedeckou metódou určili jeho vek na 440 rokov a je ako najstarší stále plodiaci vinič. Ďalej informoval o súčasnej ekonomickej situácii mesta a rozvoji cestovného ruchu.

Členovia Regionálneho združenia tiež obdivovali vyhliadkovú vežu Winarium Lendava vybudovanú za pomoci finančných prostriedkov EÚ a sieť hotelov, ktoré poskytujú liečebný program s liečebnou termálnou vodou.

Fotky z akcie: foto-1 , foto-2 , foto-3 , foto-4 , foto-5 , foto-6 a foto-7 .

< Predchádzajúca   Ďalšia >