Združenie Horného Považia

Územie Horného Považia s 1 097 štvorcovými kilometrami je tretím najväčším regiónom vo všetkých ôsmich samosprávnych krajoch Slovenska. Nachádza sa v západnej časti severozápadného Slovenska. Jeho prevažnú časť prekrývajú pohoria: Javorníky, Malá Fatra, Strážovské a Súľovské vrchy, Kysucká vrchovina i Žilinská pahorkatina.

Najvyšším vrchom regiónu je Veľký fatranský Kriváň (1 709 m). Región bol do roku 1923 súčasťou Trenčianskej stolice, neskôr Považskej župy. Od roku 1996 má dva samostatné okresy: Bytču a Žilinu. Spolu v nich žije 187 tisíc obyvateľov v 61 obciach a štyroch mestách. Je v nich množstvo známych, ale aj menej populárnych kultúrnych pamiatok. Spolu je to 216 nehnuteľných a skoro 200 hnuteľných vzácností. Renesančný zámok s areálom v Bytči i hrad Strečno, so stálou expozíciou „Dejiny hradu“, patria k najhodnotnejším. Ďalej je to rozľahlá Lietava, exponovaný Starharad, pozostatky hradov Hričov a Súľov. Jedinečný Budatínsky zámok na sútoku Kysuce s Váhom, s jedinečnou drotárskou expozíciou, je ozajstnou Mekkou histórie. Sídli v ňom Považské múzeum, ktoré riadi pracoviská v Čičmanoch, Strečne i v Terchovej.

Mestská pamiatková rezervácia s Mariánskym námestím v Žiline, je s jeho rozmermi 100 x 100 metrov ozaj príťažlivá pre domácich, ale najmä pre zahraničných návštevníkov. Mestské pamiatkové zóny majú aj v Bytči a Rajci. Na dosah ruky od Žiliny je Národný park Malá Fatra, turisticky veľmi atraktívne pohorie Horného Považia. 230 kilometrov turistických značkovaných chodníkov vedie na Sokolie, Boboty i na Grúň. Z osady Štefanova potom do unikátnej sústavy Dier, na Malý a Veľký Rozsutec, Poludňové skaly... Tak sa kraj Juraja Jánošíka postupne stal strediskom cestovného ruchu prvej kategórie, doplnený sieťou penziónov, chát i podhorských hotelov. K vrcholovým zážitkom v regióne patria turistické putovania v zlepencových Súľovských skalách. Tento romantický svet bášt, veží a stĺpov, zoradený do viacerých skalných miest, patrí k najúžasnejším miestam Horného Považia, len 20 kilometrov od Žiliny.